Luonnonnähtävyydet

VedenjakajaReitistö, kauniin karua luontoa vaeltaen tai pyöräillen.

Kukkaroniemen kumpumoreenit ovat osa Pieksämäen Suomen tiheintä drumliniesiintymää.

Kalastusretkiä alueellamme ja tilauksesta muillakin paikkakunnilla järjestää Kalamania Oy.

Jäppilän Kivikuru

Pieksämäen alue on kuuluisa laajoista drumliini-alueistaan ja järvistään, joita on kokonaista 417 kappaletta. Luonto alueella on monimuotoista ja tarjoaa omatoimiselle matkailijalle oivalliset maastot liikkumiseen ja luontoharrastuksiin. Samoile, melo, kalasta, retkipyöräile, ui tai tarkkaile lintuja; kaikkeen tähän meillä on mahdollisuus. Hieno VedenjakajaReitistö vie luonnossa liikkumisen uudelle tasolle! Partaharjusta löytyy myös esteetön luontopolku.
Kohteista ja alueen reiteistä löydät tietoa SportPieksämäki -sivustolta.

 • Jäppilän kivikuru

  Kivikuru on nimensä mukaisesti kivinen kuru geologisessa ruhjevyöhykkeessä ja löytyy esim. Kansalaisen karttapaikasta paikkanimellä Kivikuru, kunta Pieksämäki. Se on jääkauden puhtaaksi huuhtoma kivikkolaakso. Kivikuru sijaitsee itäisen järvi-Suomen maisemamaakunnassa, Savonselän seudun ja  Pohjois-Savon järviseudun vaihettumisvyöhykkeessä. Savonselän seutu tunnetaan soistaan, mutta alueelta löytyviä geologisia kohteita on myös syytä tehdä tunnetuksi. Alue on Etelä-Suomen oloissa harvinaisen laaja louhikko ja siksi koko aluetta kutsutaan Savon Inariksi. Kurussa on hyvä akustiikka ja siellä on järjestetty myös konsertteja.
  Jäppilän kivikuru on yksi Suomen 100 luontohelmeä -kohteista. Vuoden 2017 aikana kohteessa tullaan järjestämään monipuolista toimintaa ja siihen kehotetaan tutustumaan myös omatoimisesti jalkautumalla luontoon. Suomen luonnonsuojeluliitto haluaa olla juhlistamassa 100-vuotiasta Suomea nostamalla nämä 100 luontohelmeä esimerkeiksi siitä, miten kaunista luontoa Suomesta löytyy.

 • Linnakivi

  Mataramäentie 850
  Mataramäki

  Mataramäessä sijaitsee Suomen toiseksi suurin jääkauden aikainen siirtolohkare.

 • TELEKKÄ -lintulaavu

  Suonteentie
  66790 Suontee

  Puh. 050 558 8017 / Asko Siikanen
  asko.siikanen@tuomiojarvi.fi
  www.tuomiojarvi.fi

  Tuomiojärvi on Etelä-Savon linturikkain järvi ja lintuharrastajan paratiisi. Pieksämäen ja Suonenjoen rajamailla, Oittilan kylällä, sijaitsevan järven rannalla on vierailijoitten käytössä pyöröhirsinen laavu, huoltorakennus sekä lintutorni. Lintutornille pääset pitkospuita myöten ihailemaan lintujen kevät- ja syysmuuttoa. Laavulla mahdollisuus omatoimiseen ateriointiin.