Luonnonnähtävyydet

Luonnossa liikkujan monipuolinen aarreaitta

VedenjakajaReitistö, kauniin karua luontoa vaeltaen tai pyöräillen.

TELEKKÄ -lintulaavu

Laavu ja lintutorni linturikkaan Tuomiojärven rannalla.

Linnakivi – Suomen toiseksi suurin siirtolohkare

Pitkospuut kiertävät komeaa siirtolohkaretta Mataramäessä.

Järvien valtakuntaa

Pieksämäen alueella on reilut 400 järveä ja lampea.

Suomen tihein drumliiniesiintymä

Kukkaroniemen kumpumoreenit ovat osa Pieksämäen Suomen tiheintä drumliiniesiintymää.

Saaliin toivossa

Kalastusretkiä tilauksesta järjestää Kalamania Oy.

Muinainen pirunpelto

Jäppilän Kivikuru – ainutlaatuinen luontokohde.

Pieksämäen alue on kuuluisa laajoista drumliini-alueistaan ja järvistään, joita on kokonaista 417 kappaletta. Luonto alueella on monimuotoista ja tarjoaa omatoimiselle matkailijalle oivalliset maastot liikkumiseen ja luontoharrastuksiin. Samoile, melo, kalasta, retkipyöräile, ui tai tarkkaile lintuja; kaikkeen tähän meillä on mahdollisuus. Hieno VedenjakajaReitistö vie luonnossa liikkumisen uudelle tasolle! Partaharjusta löytyy myös esteetön luontopolku.
Kohteista ja alueen reiteistä löydät tietoa SportPieksämäki -sivustolta.

 • Jäppilän kivikuru

  Jäppilästä Sorsakosken kautta Leppävirralle vievän tien varrella.

  Omatoimiseen retkeilyyn soveltuva Jäppilän Kivikuru on mannerjään muodostama kivi- ja rakkarinne eli pirunpelto. Alue on Etelä-Suomen oloissa harvinaisen laaja louhikko. Kurussa on hyvä akustiikka ja siellä on järjestetty konsertteja. Jäppilän kivikuru sijaitsee Jäppilästä Sorsakosken kautta Leppävirralle vievän tien varrella. Luonnonsuojeluliitto on valinnut sen yhdeksi Suomen 100 luontohelmeä -kohteista.

  http://100luontohelmea.fi/

  Jäppilän Kivikuru on osa VedenjakajaReitistöä.

   

 • Linnakivi

  Mataramäentie 850
  76100 Pieksämäki

  Linnakivi on Suomen toiseksi suurin jääkauden aikainen siirtolohkare. Se sijaitsee Pieksämäellä Mataramäessä. Linnakiveä ympäröi pitkospuut, joiden rahoittajana on toiminut uusiutuvan energian hankkeiden kehittämisyritys OX2, joka rakentaa Mataramäessä vuonna 2024 valmistuvaa Niinimäen tuulipuistoa.

 • TELEKKÄ -lintulaavu

  Suonteentie
  66790 Suontee

  Puh. 050 558 8017 / Asko Siikanen
  asko.siikanen@tuomiojarvi.fi
  www.tuomiojarvi.fi

  Tuomiojärvi on Etelä-Savon linturikkain järvi ja lintuharrastajan paratiisi. Pieksämäen ja Suonenjoen rajamailla, Oittilan kylällä, sijaitsevan järven rannalla on vierailijoitten käytössä pyöröhirsinen laavu, huoltorakennus sekä lintutorni. Lintutornille pääset pitkospuita myöten ihailemaan lintujen kevät- ja syysmuuttoa. Laavulla on mahdollisuus omatoimiseen ateriointiin.

  Laavun ympärille on tehty terassialue, jota myöten pääsee Tuomiojärven rantaan. Myös lintutornille vievät pitkospuut on uusittu vuoden 2023 aikana.