Pieksämäki 450

Tutustu ja tule mukaan juhlavuoden tapahtumiin!

Pieksämäki valmistautuu ainutlaatuiseen juhlavuoteen 2024, kun kaupunki viettää 450-vuotisjuhlaansa teemalla Juuret ja Siivet. Juhlan sydämessä sykkii rikas historia, joka ulottuu aina 1570-luvulle saakka, ja tämä historiallinen juhla kutsuu kaikki mukaan kokemaan matkan menneisyyteen ja tulevaisuuteen.

 

Pieksämäen kirkkopitäjän perustaminen vuosina 1573-1575 merkitsi kaupungin alkua, ja sen juuret juontavat alueen korkeille moreeniharjanteille, joilla on ollut kiinteää asutusta jo 1400-1500-luvuilta alkaen. Tämä paikka on todistanut yli 5000 vuoden yhtäjaksoisen asutushistorian, muodostaen vahvan siteen ihmisten ja maiseman välille.

Juuri tämän ainutlaatuisen historian kunnioittamiseksi juhlavuoden logo on suunniteltu saamaan inspiraationsa Pieksämäen vesistöistä ja poluista. Se toimii kunnianosoituksena kaupungin pitkälle historialle sekä lupauksena tulevaisuudesta.

Kaupunki rohkaisee kaikkia juhlatunnelmasta innostuneita järjestämään omia tapahtumiaan ja käyttämään juhlavuoden tunnusta osana juhlavuoden markkinointia. Yhteistyössä kaupungin, seurakunnan, nuorisotoimen, paikallisten yrittäjien, liikuntatoimen, kirjastotoimen, kulttuuritoimen, sekä järjestöjen ja yhdistysten kanssa, juhlavuosi on saanut monipuolisen ohjelman.

Historian merkkipaalut nousevat esiin monissa tapahtumissa, kuten Aila Meriluodon 100-vuotisjuhla ja Pelimannien konsertti, jossa soivat Piexemän laulut. Juhla ei ole vain tapahtumien juhlaa, vaan myös yhteisöllisyyden juhlaa, kuten Rakkain ruokani Pieksämältä -reseptikilpailu ja yhteisötaideteoksen suunnittelu osoittavat.

Seurakunnan vahva panos juhlavuoden tapahtumissa näkyy läpi vuoden, ja perinnejumalanpalvelus Virtasalmen kirkossa maaliskuussa on yksi monista hengellisistä tilaisuuksista.

Juhlavuoden pääjuhlaa vietetään perjantaina 14. kesäkuuta Poleenissa, jossa ohjelmassa on valtakunnan tason juhlapuhujia, Juhlakuoron esitys, ja perinnemarkkinat kauppatorilla. Samana viikonloppuna avautuu Poleenissa Graphein – Suomen taidegraafikot ry:n näyttely, joka jatkuu elokuun puoliväliin saakka.

Pieksämäki 450 on enemmän kuin juhlavuosi – se on kutsu sukeltaa kaupungin rikkaaseen historiaan, luoda uusia muistoja ja yhdistää sukupolvia. Yhdessä voimme kunnioittaa juuriamme ja antaa siivet tulevaisuudelle.

Tervetuloa mukaan juhlavuoteen 2024!

Lisätietoja: Pieksämäki 450