Outsider-kirjallisuuspäivä “Lehtimies – maailman avartaja”Outsider-kirjallisuuspäivä “Lehtimies – maailman avartaja”Outsider-kirjallisuuspäivä “Lehtimies – maailman avartaja”Outsider-kirjallisuuspäivä “Lehtimies – maailman avartaja”

Lehtimies – maailman avartaja Outsider-kirjallisuuspäivä Poleenissa

Outsider
Outsider
Haapakoski -päivä
Haapakoski -päivä

Kirjailija ja toimittaja Aarne Haapakosken nimikkotapahtuma, Outsider-kirjallisuuspäivä, järjestetään Pieksämäeltä kotoisin olevan dekkaristin kunniaksi toista kertaa. Tänä vuonna Haapakosken syntymästä tulee kuluneeksi tasan 110 vuotta.

Kirjallisuuspäivänä perehdytään siihen, millainen lehtimies oli vuonna 1904 Pieksämäen Haapakoskella syntynyt Aarne Haapakoski. Sorbonnen yliopistossa opiskellut ja Eurooppaa sekä Afrikkaakin lehtimiehenä kiertänyt Haapakoski teki varsinaisen toimittajan työnsä Suomessa avustaen kahta eri päivälehteä kirjoittaen niihin niin reportaaseja kuin jännityskertomuksiakin.

Aarne Haapakosken kirjoittamat Kalle Kustaa Korkin seikkailut ovat tuttuja nuoruudesta myös pieksämäkeläiselle Raili Soiniselle. Hänestä on hienoa, että Pieksämäellä kirjallisuustapahtumien perinteet aloittanut Sylvi-symposiumi on saanut Outsider-kirjallisuuspäivästä arvoisensa seuraajan.

— Kalle Kustaa Korkkia tuli kuunneltua radiosta. Sattumoisin myös Haapakosken Kristiina-tytär kävi kanssani samaan aikaan koulua ja valmistuimme ylioppilaiksi samaan aikaan, muistelee paluumuuttaja Soininen.

Poleenissa järjestettävässä Outsider-kirjallisuuspäivässä matkataan mm. Seura-lehden arkistoista löytyneiden juttujen myötä Aarnen askelissa maailmalla. Kirjailijavieraiden joukossa nähdään tietokirjailija ja toimittaja Rauli Virtanen, joka on tullut vuosikymmenten saatossa suomalaisille tutuksi STT:n, Lehtikuvan ja MTV:n sekä Yleisradion kirjeenvaihtajana maailman kriisipesäkkeissä. Rauli Virtanen sekä muut kirjailijavieraat valottavat toimittajan merkittävää roolia lukijoidensa ja katselijoidensa maailmankuvan avartajana.

Outsider-kirjallisuuspäivä “Lehtimies – maailman avartaja” kulttuurikeskus Poleenissa sunnuntaina 3.8.2014