Kulttuurikeidas pappilan historiallisessa miljöössäKulttuuripappila SylviKulttuuripappila SylviKulttuuripappila Sylvi

Kulttuuripappila Sylvi on monipuolinen kulttuurikeidas Pieksänharjulla keskellä kaupunkia. Kaunis kustavilainen päärakennus on Etelä-Savon vanhin säilynyt pappilarakennus. Tänä vuonna vietetäänkin Iso-Pappilan 210-vuotisjuhlaa. Kulttuuripappilan monipuoliset näyttelyt, kesäteatterit ja tapahtumat tarjoavatkin nähtävää ja koettavaa koko perheelle läpi kesän. Kulttuuripappila pihapiireineen tarjoaa rauhoittavan ilmapiirin, jossa nauttia kulttuurista tai vaikka virkistävästä kahvihetkestä vehreässä puistikosta valtavien vaahteroiden ja omenapuiden katveessa. Pappilan ikivanhojen vaahteroiden alla pyöri suosittu koko perheen kesäteatteri.

— Tämähän on todella upea paikka. On kuin tulisi maaseudulle ja silti olemme keskellä kaupunkia. Käy itse täällä monta kertaa kesässä ja tuon tänne mielelläni omia kesävieraitanikin tutustumaan paikaan, kertoo pieksämäkeläinen Sirpa Ahtiainen.

Pappilan pihamaalta löytyy Sylvi Kekkosen synnyinkodin paikalle pystytetty muistopaasi. Pihalla vietetään myös perinteiset Sylvin päivän puistojuhlat. Tänä vuonna juhlilla ovat mukana myös tunnetut Sylvi-tulkit Seela Sella ja Ella Pyhältö, sillä Sylvi Kekkosen kuolemasta tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta. Kulttuuripappilassa vaalitaan Sylvi Kekkosen muistoa ja hänen kirjallista perintöään Sylvin Kamari -huonenäyttelyllä. Sen tehtävänä on lisätä yleistä tietämystä Pieksämäellä syntyneestä kulttuurin tukijasta, kirjailijasta ja presidentti Urho Kekkosen puolisosta. Näyttelyn nimi viittaa Sylvi Kekkosen rooliin kirjallisten keskustelujen emäntänä, sillä hänen aloittamistaan kirjallisista tapaamisista syntyi aikoinaan instituutio ”Sylvin salonki”.

Pysyvän oman Sylvi-näyttelyn lisäksi Kulttuuripappilassa nähdään kesällä useita vierailevien taiteilijoiden vaihtuvia näyttelyitä. Uutuutena pappilassa aloitti viime kesänä paikallisen käsityöläisen Heidi Harmasen pieni käsityöpuoti, jossa on myynnissä Harmasen sekä muiden paikallisten käsityöläisten suunnittelemia ja valmistamia käsitöitä.

Heidi Harmanen
Heidi Harmanen

Historiaa huokuva vintti

Pappilan korkeassa vinttitilassa huokuu mennyt aika. Jykevät alkuperäiset hirsiseinät ja kattorakenteet kertovat 200-vuotisesta puurakentamisen osaamisesta. Vintin pikkukamarista lukunälkäinen tekee monta kirjallista kirppislöytöä. Tarkkasilmäinen tekee hyllyiltä löytöjä viihteestä harvinaisempiin keräilykappaleisiin. Kun kulttuurinälkä on tyydytetty, kannattaa istahtaa kahville ruustinnan kahvipöytään. Tarjolla on seitsemän sortin pikkuleipiä, mehua ja jäätelöä. Valitse kahvihetkeen sopiva kuppi monista lahjoituksena pappilalle saaduista aidoista vanhoista posliinikupeista.

Pappilan pihalla tapahtuu läpi kesän. Sylvin päivän puistojuhlan lisäksi puiden varjossa vietetään perunaperjantaita joka perjantai, syödään hyvin ravintolapäivänä sekä maisellaan lähiruokaa satokauden markkinoilla ja tehdään löytöjä käsityöläisten markkinoilta.

Kulttuuripappila Sylvin markkinoilla on hymy herkässä niin myyjillä kuin asiakkaillakin.
Kulttuuripappila Sylvin markkinoilla on hymy herkässä niin myyjillä kuin asiakkaillakin.

— Pihatapahtumat ovat mukavia. Täällä tapaa tuttuja ja aina tekee hyviä löytäjä kotiin ja lahjaksi, sanoo satokauden markkinoilla myyntipöytiä kiertänyt Sirpa Ahtiainen.