Savon Radan museo Pieksämäellä täyttää syksyllä 30 vuotta

Savon rataa ja sen historiaa sekä radan junaliikennettä monipuolisesti ja kiinnostavasti esittelevä Savon radan museo täyttää tänä syksynä 30 vuotta. Savon radan avaamisesta liikenteelle tulee kuluneeksi puolestaan 130 vuotta. Juhlavuosi tulee näkymään niin tapahtumissa kuin museon näyttelyssäkin.

Savon radan museo on Pieksämäen kaupungin ylläpitämä museo, mutta sen näyttelystä ja esineistöstä pitää huolta museon perinnekerho. Harrastuspohjalta toimivaan kerhoon kuuluu rautateiden eläkeläisiä, työssäkäyviä sekä muuten vain aiheesta kiinnostuneita henkilöitä. Kerholaisten toimivat asiantuntijoina rautateihin liittyvissä asioissa ja huolehtivat museon näyttelystä sekä museon esittelystä tilauksesta varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella. Perinnekerholaisia on paikalla myös museossa järjestettävissä erilaisissaa tapahtumissa.

”Pidämme huolta perusnäyttelystä ja kunnostamme esille laitettavaa esineistöä. Suunnittelemme ja toteutamme myös erikoisnäyttelyitä. Sellainen on esimerkiksi pari vuotta sitten 100 vuotta täyttänyttä Pönttövuoren tunnelia esittelevä näyttely”, kertoo perinnekerhoon kuuluva Esko Hirvonen.

Vuonna 2018 kerholaiset kokosivat näyttelyn, jossa esiteltiin vuoden 1918 sodan vaikutuksia Savon rataan ja Pieksämäkeen. Tänä vuonna keskitytään juhlistamaan Savon radan toiminnan 130 vuotta sekä museon 30 vuotista taivalta. Museo esittelee rautatiehistoriaa Savon rataan ja Pieksämäen lähiseutuun liittyen. Viime aikoina mukaan on tullut myös Karjalan radan ja Pohjanmaan radan yhdistävän poikittaisradan historiaa.

Savon radan museo perustettiin esittelemään Savon radan historiaa ja kehitystä entiseen Pieksämäen asemarakennukseen vuonna 1989. Avajaisia vietettiin sopivasti Savon radan 100-vuotisjuhlien yhteydessä. Vuonna 2009 kaupunki lunasti asemarakennuksen itselleen. Museo on avoinna kesäkuun alusta elokuun alkuun. Muina aikoina tilauksesta.

www.savonradanmuseo.fi