Rinkelimunkkeja ja lohikalastusta Pieksämäen Paltasella

Järvisuomentien varresta Paltaselta löytyy viihtyisä pieni kesäkahvila, joka tunnetaan herkullisista rinkelimunkeistaan. Jo yli 30 vuotta paikallisia asukkaita, mökkiläisiä sekä ohikulkijoita palvellut Paltasen kahvila on myös suosittu lohikalastuspaikka. Uutuutena on kahvilan lähimaastoon valmistunut esteetön luontopolku.

Paltasen kahvila on ollut samalla paikalla jo vuodesta 1985. Nykyinen yrittäjäpariskunta Tuomo Ja Tuula Ylönen ovat vastanneet kesäkahvilan toiminnasta jo 16 vuotta. Heidän aikanaan kahvilan viereen, Iso-Paltasen rantaan, on tullut uimapaikka sekä grillikatokseen kotakeittiö asiakkaiden ja ohikulkijoiden käyttöön. ”Kahtena viime kesänä meiltä on saanut myös lohikeittolounasta. Suosituin tuote on kuitenkin rinkelimunkki, joita tehdään paikan päällä pitkin päivää, jopa parisataa päivässä”, Tuomo Ylönen kertoo.

Lohia narraamaan

Lohilampi avattiin vuonna 2007, kun Pien-Paltaseen saapuivat ensimmäiset lohet. Istutettua lohta pääsee narraamaan kalastusluvalla lammen rannalta tai veneestä, joita voi vuokrata. Kalastuslupia voi ostaa netistä paltasenkahvila.fi -sivuilta sekä kahvilasta kesällä. Lupia myyvät myös Lomatrio ja Kalaxi Fishing Tallikadulla. ”Kalatäydennystä tulee aina muutaman viikon välein, joten pyydettävää lammessa riittää. Suurin saatu kala on ollut 3,8 kiloinen, mutta yleensä pyydetyt lohet ovat 1-2 kilon väliltä”, sanoo Tuomo Ylönen.

Esteetön luontopolku

Pien-Paltasen rannalta lähtee myös uusi, edestakaisin kuljettuna noin 1,2 kilometrin pituinen esteetön luontopolku. Se palvelee pari metriä leveänä puubaanana myös pyörätuolilla liikkuvia. Puubaanan toisessa päässä on esteetön laavu, joka on rakennettu Karjalan kannaksella kranaatin sirpaleita sodassa saaneista männyistä.

Rannassa laavun läheisyydessä on kolme esteetöntä kalastuslaituria, jotka mahdollistavat kalastamisen sekä veden läheisyydessä oleskelun. Luontopolun varteen tulee myös esteetön, kompostoiva invavessa. ”Polun varteen tulee infotauluja, jotka kertovat suon monimuotoisuudesta ja muutamista luokitelluista luontokohteista, kertoo esteettömän luontopolkuidean isä Tuomo Ylönen.

Esteetön polku on rakennettu osittain suojellulle, Ylösen omistamalle suoalueelle. Luontopolun kehittämisestä ja rakentamisesta on vastannut Paltasen Esteetön Suopuisto ry. Virallisesti se otettiin käyttöön keväällä 2019. Polun rakentamisen teki mahdolliseksi Tornator Oy:n ja Patasen kyläyhdistyksen kanssa tehdyt sopimukset polun aloituskohdan sijoittamisesta näiden omistamalle maalle. Rakentamiskustannuksiin on luvassa tukea EU:lta.

Kahvilan facebook