Puhtaan metsän makua maailmalle Pieksämäeltä

Kaunis koivikko, iso navetta ja runsaasti yrittäjän innovatiivisuutta ja sitkeää työtä. Mahla Forest Oy on saanut luontaistuotteillaan jalansijan myös kansainvälisillä markkinoilla.

”Meillä tuotteiden kehittämisessä kulkee rinnalla aina raaka-aineiden puhtaus ja suomalaiset perinteet. Haluamme tarjota kuluttajille aitoja makuja Suomen luonnosta, että he maistavat metsän”, Aino Tarkiainen pohtii.

Luonnon jalostaminen myyntituotteiksi on vaatinut sitkeää työtä ja kekseliäisyyttä Tarkiaisen yrittäjäparilta. Juha Tarkiaisen kotitila Kangasnimentien varressa tarjoaa loistavat olosuhteet; raaka-aineet kerätään omalta tilalta ja pihapiirin navetassa on toimivat tuotantotilat. Yritys lähti vauhtiin 2014 mahlatuotteilla ja seuraavana vuonna markkinoille tuli kuohuviini. 2016 kauppojen hyllyille löysivät tiensä limonadit ja 2017 maitohappojuoma Boris, josta on tullut yksi yrityksen merkittävimmistä tuotteista.

Pieksämäkeläisyrityksen uusin tuote on arktinen jäätee, joka yhdistää mahlaa, männynkuorta, kuusen neulasia ja hunajaa. ”Jääteet ovat usein vihreä tee -pohjaisia ja niissä on paljon sokeria. Me keskitymme luomaan maun suomalaisilla metsän antimilla ja mahlan luontainen makeus korvaa sokeri, juoma on näin myös vähäsokerinen”, Aino Tarkiainen kuvailee.

Suomessa puhtaalle mahlalle on rajalliset markkinat, mutta Tarkiaisilla on Italiassa yhteistyökumppani, joka ostaa kaiken liikenevän mahlan Italian markkinoille. ”Pääsimme muutama vuosi sitten vientiohjelmaan mukaan. Se avasi ovet kansainvälisille messuille ja näin löytyivät hyvät yhteistyökumppanit”, Juha Tarkiainen kertoo.

Raaka-ainetta kerätään keväällä kaksi viikkoa koivuista. Keskimäärin yhdestä koivusta saa noin viisi litraa mahlaa päivässä. Kevään kiivaina viikkoina kerätään talteen kaikki vuoden aikana tuotannossa käytettävä raaka-aine. Pelkoa mahlan loppumisesta ei ole.
”Pieksämäellä on mainiot olosuhteet yritykselle, metsää riittää omasta takaa ja meillä on puhdasta luontoa, josta saa korkealaatuiset raaka-aineet. Meidän tehtäväksemme jää jalostaa niistä kiinnostavia tuotteita kaupan hyllylle”, Tarkiaiset hymähtävät.

www.mahlaforest.com

 

Juha ja Aino Tarkiainen haluavat tarjota aitoja makuja Suomen luonnosta.