Pieksämäen lasten kesä

Lapsetkin pääsevät nauttimaan Pieksämäen kesän antimista. Tekemistä riittää niin isoille kuin pienemmillekin tenaville.

Kauniiden rantamaisemien lomassa sijaitseva lasten unelmapaikka, Nukkekoti tarjoaa erilaista ohjelmaa ohjatuissa taidetuokioissa tai erilaisissa esityksissä. Lumoavan huvilan yläkerrassa pääsee tutustumaan Merirosvokapteeni Joonas Auringon hyttiin, hänen roolivaatteita täynnä olevaan satuvinttiin sekä Merirosvoprinsessa Persiljan kammariin. Alakerrassa sijaitsee Kahvila kultakutri ja teatterisali. Pihapiirissä taas on erilaisia leikkeihin sopivia paikkoja, muun muassa Peuhumökki, kauppapuoti ja riippusilta. Joonas Auringon ateljeessa sekä Nikkarointiverstaassa pääsee osallistumaan ohjattuihin toimintatuokioihin. Nukkekoti on avoinna kesä-elokuussa ja sinne on vapaa pääsy. Toimintatuokiot, materiaalimaksut ja esitykset maksavat 3-5€.

Nikkarilan kampus tarjoaa eri tiloissaan upeiden maisemien kera hyvät puitteet leirien ja retkien järjestämiselle. Retket voivat sisältää monipuolisia aktiviteetteja, muun muassa koiravaljakkoajelua ja museokierroksia metsä- ja moottorisahamuseossa. Museoissa pääsee tutustumaan hyönteis-, kasvi-, kivi- ja puulajikokoelmiin. Luonnonkauniissa ympäristössä lapsi pääsee lähentymään luonnon kanssa liikkumisen, leikkimisen, havaintojen ja tutkimisen kautta. Kampuksen alueelle on myös rakenteilla 16-paikkainen luonto- ja liikuntapainotteinen päiväkoti.

Yli 200-vuotias Sylvin Pappila voi olla lasten yhteinen mummola Poleenin olohuoneen kuuluessa aikuisille. Pappilan pihalla on tänä kesänä meneillään näytelmä Ainakin seitsemän kääpiötä, jossa on yhdistetty lastensatuja ja nykyajantapahtumia. Pappila-rakennuksen yläkerrassa pääsee tutustumaan vanhojen esineiden salaisuuksiin ja tarinoihin oikean ullakon tunnelmissa. Mahtaakohan rakennuksessa kummitella? Tenavilla on myös mahdollisuus päästä telmimään pihanurmikolla, jolloin äidit pääsevät rauhoittumaan ja nauttimaan pappilan puistikosta. Sylvin puisto vihitään tämän kesän aikana. Sen takia puisto on kunnostettu ja sitä kiertävällä aforismipolulla pääsee tutustumaan sen kasveihin, puihin, pensaisiin sekä muihin istutuksiin.

Iran farmi on 2016 perustettu pieni kotieläinpiha Haapakoskella. Sen erikoisuutena ovat porot ja erilaiset linnut: siellä asustaa 7-10 poroa, ankkoja neljää eri rotua, kymmenen eri rotua kanoja, fasaaneja, helmikanoja, hanhia ja riikinkukkoja. Siellä voi myös syöttää ja silitellä kaneja. Farmin ollessa eläinten koti, tehdään tutustumiskierrokset ohjatusti, jolloin vieraat saavat myös tietoa eläimistä. Kesän vierailupäivinä toimivat keskiviikot ja sunnuntait, jolloin ohjatut ryhmät ovat klo 13-14:30 ja klo 15-16:30. Ryhmiin voi ilmoittautua Farmin Facebook-sivulla tai puhelimitse edellisenä päivänä. Sisäänpääsymaksut: alle 2-vuotiaat ilmaiseksi, 2-12 vuotiaat 6€ ja aikuiset 8€.

Partaharjussa voi viettää koko perheen yhteisen puuhapäivän. Sen sisällön voi jokainen määrittää itse useista eri vaihtoehdoista. Erä-Kallen kierros ja Salvosen kinttupolku soveltuu hyvin patikkaretkeen ja frisbeegolf radalla pääsee heittelemään frisbeetä vaihtelevassa maastossa. Kesäisin sieltä voi vuokrata veneitä ja kanootteja, käydä uimassa ja hyppiä suoraan järveen laiturin hyppytornista. Pihassa voi pelata myös erilaisia pihapelejä. Talvisin Partaharjussa on hyvät hiihtoladut ja jäälle on aurattu luistelurata. Rohkeimmat voivat uskaltautua pulahtamaan suoraan avannossa.

Tarkempia tietoja löytyy Lasten Pieksämäki –esitteestä 

Näytelmien esitysajat löytyvät visitpieksamaki.fi-sivun tapahtumakalenterista