Tutustumiskäynti Iran farmilla

Aamulla töihin tullessa ajattelin, että vihdoin ja viimein kylmien ja harmaiden päivien jälkeen aurinko paistoi Pieksämäelläkin. Huomasin myös, että lämmin sää oli houkutellut ihmiset nauttimaan torikahveista jo aikaisin aamulla! Oli tainnut aurinko piristää heitäkin ja mukavaa, että ihmiset ottivat heti hyvästä säästä kaiken irti.

Tänään oli siis loistava päivä lähteä tutustumaan Iran farmiin, joka sijaitsee Haapakoskella n. 25 kilometrin päässä Pieksämäen keskustasta. Lähtö tapahtui n. puoli 10 aikaan kohti maaseutua ja matkan aikana oli ihana nähdä, kuinka Pieksämäen luonto oli päässyt kukoistamaan kylmän alkukesän jälkeen: puut olivat saaneet lehtensä, ruoho oli raikkaan vihreää ja voikukat kukkivat ja piristivät peltoalueita. Tunnelmat käyntiä kohtaan olivat odotukselliset: millainen paikka farmi olisikaan. No positiivisestihan se yllätti. Farmille päästyä tilan omistaja esittäytyi ja kertoi yrityksensä toiminnasta sekä esitteli toimintapaikkaansa. Samaan aikaan riikinkukot, helmikanat, vuohet, ankat, eri lajia olevat kanat ja kukot, kanit ja porot nautiskelivat tyytyväisinä häkeissään ja aitauksissaan kauniista päivästä. Mieleeni erityisesti jäivät vuohet, jotka tulivat mutustelemaan ruohoa omistajansa kädestä ja pieni kili, joko osoitti hieman mieltään samassa tarhassa oleville kaneille puskien niitä. Porojen herkkua olivat banaanit ja upeaa olisi ollut nähdä, kun riikinkukko avaa pyrstönsä. Voitteko muuten kuvitella, että eräs kanalaji munii sinisiä munia? Farmilla olisi myös ollut mahdollista nauttia kahvit, mutta valitettavasti paalumatkan täytyi alkaa.

Mielestäni on hienoa, että tuollaisia paikkoja on olemassa pienemmissäkin kunnissa. Yleensä sitä tulee käytyä isommissa eläintarhoissa, mutta tällaisessa pienemmässä paikassa pääsee tutustumaan eläinten maailmaan vielä syvällisemmin juuri siinä ympäristössä, mihin ne sopeutuvat. Plussana vielä se, että paikkana farmi on idyllinen ja viehättävä ja eläimet ovat syötävän suloisia. Suosittelen pistäytymään!