Pieksämäen pappiloiden historiallista taikaa

Kaksi viikkoa harjoittelua takana. Paljon on jo kerennyt tekemään ja oppimaan ja pikkuhiljaa työnteosta on alkanut muodostua tapa. Yritysvierailuillakin on tullut pistäydyttyä muun muassa Kulttuuripappila Sylvissä ja Pöyhölän Pappilassa. Molemmat paikat ovat muuten toimineet Pieksämäellä vanhoina pappiloina. Ne ovat idyllisen kauniita paikkoja ja molemmista tiloista huokuu 1800-luvun tunnelmaa. Pihapiirit ovat varsinkin nyt kesällä upeita ja vehreitä istutettuine kukkineen ja pensaineen.

Kulttuurikeskus Sylvin vierailu tapahtui viikko sitten perjantaina siellä järjestetyn avajaisjuhlan kautta. Pappilan seinille oli ripustettu historiallisia valokuvia Pieksämäestä. Se loi paikkaan vanhanaikaista tunnelmaa ja niistä oli helppo seurata Pieksämäen kaupungin eri vaiheita. Siellä oli myös esillä Heijastuksia -näyttely, jossa oli Susanna Tyrväisen tekemiä lasiteoksia. Ne herättivät mielenkiintoa varsinkin, kun niiden valmistaminen ei ole mitenkään yksinkertaista. Pistäydyin myös rakennuksen vintillä, jonne mennessä tunsin kylmiä väreitä selkäpiitäni pitkin. Sanotaan nimittäin, että talossa kummittelee. Onneksi kuitenkin sain rohkaistua itseni erään työntekijän tullessa seurakseni ja sain tehdä katsauksen yläkerran omaan näyttelyyn ja vanhoihin museoesineisiin. Näyttelyt ovat muuten vielä avoinna kaikille!

Pöyhölän Pappila toimii tilausravintolana. Paikan omistaja laatii ruokalistat ja niiden valmistamisen täysin itse ja siellä järjestetäänkin useita juhlia. Päärakennuksessa on kolme huonetta ja jokaisessa on oma sisustuksena, joista jokaisesta huokuu rakennuksen oma historia ja omanlainen rauha. Ruokailun järjestämiseen tilat ovat varsin mainiot! Siellä on myös vanha, hienosti rakennettu navetta, joka luo ihanaa maalaismaisemaa pihapiiriin. Se on todella upea ja tunnelmallinen sisältä ja se on toinen paikka alueella, jossa järjestetään erilaisia juhlia kesäisin. Navettaan oli rakennettu tanssilattia, jonka katosta roikkui valtava diskopallo. Pappilassa on lisäksi mahdollista majoittua siellä olevaan todella söpöön aittarakennuksen huoneeseen. Aitta oli sijoitettu hyvin puiden suojaan erilleen kaikesta muusta pihalla olevasta. Paikasta ja sen ylläpitäjästä jäi erittäin positiivinen mielikuva!